Vad är egentligen glutenintolerans? Det är ett problem som kan skapa åkommor och problem hos många. Trots att tillståndet är välkänt så går flertalet fortfarande utan diagnos, och det finns för tillfället bara en typ av behandling. Läs mer om vad glutenintolerans är, dess orsak, symptom och hur det behandlas i denna artikel.
Vad är glutenintolerans?
Celiaki eller glutenintolerans är en autoimmun sjukdom där kroppen reagerar mot gluten och bildar antikroppar mot den egna vävnaden. Det är inte en vanlig födoämnesallergi där kroppen bildar allergiantikroppar, så kallade IgE-antikroppar mot ett födoämne. Gluten är en grupp proteiner (glutenin och gliadin) som finns i vete men liknande proteiner finns även i råg och korn. Hos personer med celiaki sätter dessa proteiner sätter gång en lokal autoimmun reaktion i tunntarmens slemhinna som ger en inflammation och tarmluddet förstörs så småningom. Ett förstört tarmludd ger en rad symtom och näringsupptaget minskar. Celiaki är en kronisk sjukdom som det inte finns några botemedel för utan det gäller i stället för den drabbade att undvika livsmedel som innehåller gluten resten av livet.
Man vet fortfarande lite om orsakerna till glutenintolerans, men mycket tyder på att det är ett ärftligt tillstånd. Vissa gener som är associerade med tillståndet producerar molekyler som interagerar med glutenproteiner och aktiverar då en onormal respons av immunförsvaret.
Inte alla människor med dessa gener utvecklar glutenintolerans, vilket indikerar att även andra faktorer kan vara orsaken till detta, såsom livsmiljö och kost.
Många blandar ihop glutenintolerans med spannmålsallergi. Vid spannmålsallergi är det – i likhet med andra födoämnesallergier – allergiantikroppar, så kallade IgE-antikroppar, som orsakar symtomen. Liksom vid andra allergier kan spannmålsallergi hos en del personer ge upphov till en akut allergisk reaktion – anafylaktisk chock – som kan vara livshotande. Veteallergi är den vanligaste formen av spannmålsallergi. Vanliga symtom vid veteallergi är eksem, ont i magen, kräkningar, astma och allergisk snuva. Både barn och vuxna kan drabbas av veteallergi.
Vad är gluten?
Gluten är ett samlingsnamn för proteiner (glutenin och gliadin) som finns i vete men liknande proteiner finns även i råg och korn. Vete är utan tvekan det sädesslag som oftast kännetecknas med gluten. Det är också anledningen till att vetemjöl är så populärt att använda vid bakning då gluten gör degen elastisk så att den kan binda luftbubblorna som bildas vid jäsning och ger ett bra resultat. Betyder detta att bakning är helt uteslutet för de med glutenintolerans? NEJ.
Det finns idag produkter som används för att få bra bakresultat, även under glutenfri bakning. Fiber HUSK är ett bra exempel då produkten har ett högt innehåll av lösliga kostfiber. Lösliga kostfiber har en fantastisk förmåga att binda vätska och passar därför väldigt bra till bakning. Fiber Husk hjälper dig också med att höja fibermängden i din kost.
Tecken på glutenintolerans
I Sverige har cirka 1-2 procent av befolkningen celiaki och majoriteten av dem har ännu inte fått en diagnos. Under de senaste årtiondena har det skett en ökning av celiaki i Sverige och i flera andra västländer. Detta beror bland annat på att symptomen ofta liknar på andra symptom vid magproblem såsom IBS och magkatarr.
Exempel på klassiska magsymptom som även är symptom vid glutenintolerans är:
- Lös eller hård mage
- Uppblåst mage
- Gaser i magen
- Illamående
Läs mer om symptom vid glutenintolerans
Hur vanligt är glutenintolerans hur kan det botas?
Under de senaste 20 åren har glutenintolerans gått från att vara ett sällsynt tillstånd till att vara välkänt. Idag lider flera miljoner människor av tillståndet världen över, barn som vuxna – trots det finns det för närvarande bara en framgångsrik behandling, nämligen en glutenfri diet. Det kan dock visa sig vara utmanande att följa en glutenfri diet av olika anledningar:
- Det är ofta dålig (eller ingen) produktinformation på produkter med hög gluten
- Priserna är ofta höga på glutenfria produkter
- Utbudet av glutenfria produkter är ofta smalt
4 fakta om glutenintolerans
- Glutenintolerans betyder att du inte tål gluten
- Glutenintolerans är en kronisk sjukdom som ger inflammation
- Uppblåsthet och magbesvär är vanliga symptom
- Glutenintolerans kallas även för celiaki