Det är vanligt att ha maproblem. Enligt Magrapporten 2023 uppger 53 % att de har magbesvär varje vecka. Det finns mycket du kan göra för att minska dina besvär och känna dig mindre begränsad i din vardag. Här är några vanliga magbesvär:
Vid magproblem, rådgör gärna med apoteks- eller sjukvårdspersonal för eventuell läkemedelsbehandling.
1. IBS – Irritable Bowel Syndrome
IBS (Irritable bowel syndrome), som också kallas mjölkmage, ballongmage eller stressmage – är ett vanligt magbesvär. Vanliga tecken som förknippas på IBS är gaser, uppblåst mage, smärta och avföringsrubbningar. En del med IBS upplever lös mage, andra hård eller trög mage. Några upplever både lös och trög mage i olika perioder. IBS är en symtomdiagnos, vilket innebär att det diagnostiseras utifrån hur du beskriver din maghälsa, inte pågrund av att man har hittat några faktiska ’fel’ i kroppen. Många med IBS vaknar besvärsfria på morgonen, men ju längre dagen går desto mer krånglar magen. På kvällen är magen rejält uppsvullen. För en del så påverkar IBS vardagen och man vågar knappt gå ut av rädsla för att inte hinna till en toalett i tid. IBS och stress kan också hänga ihop hänger ihop. Därför brukar lösningen vara en kombination av anpassad kost och stresshantering som t ex yoga.
Här kan du läsa mer om bra mat för dig med IBS.
2. Dyspepsi
Dyspepsi är ett samlingsnamn för symtom som är relaterade till den övre delen av magen. Det kan vara halsbränna, magkatarr, obehag eller uppkördhet i mellangärdet, rapningar, illamående eller att man blir mätt redan efter några tuggor. Det är bra att äta mindre portioner och att undvika att äta nära inpå sänggående. För den som är överviktig är det bra att gå ner i vikt eftersom övervikt kan ge ett ökat tryck uppåt och därmed förvärra besvären.
Upplevs problemen som stora bör kontakt tas med sjukvården för eventuell läkemedelsbehandling.
3. IBD – Inflammatorisk tarmsjukdom
Chrons sjukdom och ulcerös kolit är båda kroniska tarminflammationer där kroppen angriper sig själv och skapar inflammationer. Vid Crohns sjukdom sitter inflammationen vanligtvis i tunntarmen, men kan finnas i hela magtarmkanalen. Vid Ulcerös kolit sitter inflammationen i tjocktarmen. Delarna i tarmen som är inflammerade har svårt att ta upp näring, så det finns en risk för näringsbrist av t ex järn. Tecken på IBD är gasbildning, magont och svullen mage. Dock har många med IBD också blod eller slem i avföringen. Många med IBD upplever att de mår bättre med hjälp av en anpassad kostbehandling.
4. Divertiklar – fickor i tarmen
Divertiklar innebär att det bildas små utbuktningar på tarmen. Förekomsten av divertiklar ökar med ökad ålder och det är inte alla som får besvär. Tidigare har kostråden varit att undvika trådiga livsmedel, skaldelar och hinnor. Dessa råd togs dock bort för flera år sedan då de saknade evidens. Det råd som nu finns kvar är att hålla tarmen igång och undvika förstoppning. Fibrer, vätska och rörelse är viktiga, liksom att ha en bra toarutin och att alltid gå på signal.
5. Förstoppning – slö tarm
Förstoppning definieras som färre än tre tarmtömningar per vecka med hård avföring. Många känner sig förstoppade trots dagliga toalettbesök och då pratar man vanligen om ofullständig tarmtömning, dvs känslan av att inte bli klar på toaletten. För den som har en trög tarm är det viktigt att gå på signal och inte avvakta med toabesöket till senare. Att välja gelébildande fibrer är bra för att mjuka upp avföringen. Det är t ex frukter, grönsaker, havre, baljväxter och psylliumfröskal.
6. Diarré – snabb mage
Diarré definieras som fler än tre toabesök per dag med lös avföring. Att behöva gå ofta på toaletten behöver inte vara ett problem så länge som besöken känns bra. Om du däremot störs över antalet toalettbesök och att konsistensen är för lös finns det en hel del saker att göra för att förbättra läget. En snabb mage brukar dessutom bli ännu snabbare av kaffe och fet mat. Att äta sällan och stora portioner är också en trigger. Att sprida ut dina måltider under dagen brukar därför vara en bra idé.