Att leva väl med glutenintolerans innebär ofta att du måste följa en helt glutenfri diet. Detta kan vara svårt eftersom många livsmedel är vetebaserade och innehåller därför de glutenproteiner som din kropp inte tål. I den här artikeln ger vi dig tips och råd kring din glutenfria diet.
Den enda behandlingen mot glutenintolerans är att följa en glutenfri diet. I vilken utsträckning du behöver eliminera gluten från din kost beror självklart på graden av dina symtom och din egen toleransnivå.
Det är viktigt att veta att glutenproteiner finns i fler livsmedel än vad du kanske tror. I vissa fall kan glass, sirap eller kosttillskott innehålla gluten. Läs därför igenom ingrediensetiketterna och näringsdeklarationerna noggrant på produkterna innan du köper.
Trots detta är det relativt enkelt att leva med glutenintolerans idag. Det finns massvis med glutenfria recept att inspireras av, och det finns även många tillgängliga glutenfria alternativ i din matbutik såsom glutenfri pasta, bröd, kex och olika kryddor. Produkter med gluten brukar också märkas väl med glutenhalt, vilket kan underlätta.
Tips: Håll en dagbok som listar maten du ätit och eventuella symptom som har uppstått av detta. Det kan hjälpa dig att identifiera graden av din intolerans.
Glutenfri bakning
Vete är kanske det sädesslag som de flesta kännetecknar med gluten. Faktum är att glutenproteinet i vete har bra egenskaper vid just bakning och är därför väldigt populärt. Det betyder inte att bakning är uteslutet för glutenintoleranta. Fiber Husk är ett exempel på en produkt som kan ersätta vete i alla typer av bakverk. Det innehåller ett högre innehåll av kostfiber som binder vätska – en bra egenskap vid bakning. Faktum är att vanlig bakning med vetemjöl ofta upplevs som smulig och tung. Tack vare strukturen på de pulveriserande psylliumfröna och deras vattenbindande egenskaper, blir den glutenfria degen extra luftig och fin när du tillsätter Fiber HUSK®.
Fiber Husk hjälper dig också att höja fibermängden i din kost. Du tillsätter det enkelt i maten du lagar såsom i pannkaksmixen och smoothies.
Mat med gluten
Detta är en lista på de vanligaste livsmedel som innehåller gluten:
- Bröd
- Pasta
- Vete-baserade kex
- Vissa kryddor och kryddor
- Vetebaserad müsli
- Couscous
- Vissa vällingprodukter
- Choklad
Mat utan gluten
Detta är en lista på glutenfria livsmedel:
- Mjölk
- Ost
- Kött
- Fisk
- Skaldjur
- Grönsaker
- Rotfrukter
- Ris
- Potatis
- Frukt och bär
- Nötter
- Majs
Tips på glutenfria recept:
Detta är klassisk husmanskost i ny tappning. Den är lättlagad och passar bra till hela familjen.
En god glutenfri fisksoppa gjord på saffran – toppad med räkor.
Detta är ett vegetariskt alternativ för dig som är sugen på pizza. Glutenfri, och passar perfekt båda som middag och lunch.
En glutenfri paj som är både god och näringsrik.
En underbart grön glutenfri smoothiebowl gjort på avokado och banan.