Att ha IBS kan vara begränsande på många sätt. Kanske avstår du också ifrån sociala aktiviteter som middagar och biobesök, av rädsla för att inte kunna lita på din mage. Att anpassa sin kost efter IBS kan minska besvären. Vi går igenom bra mat för dig med IBS och mat som många med IBS föredrar utifrån ett hälsoperspektiv.
Utmaning att upptäcka vilken mat som magen reagerar på
En utmaning vid IBS är att ta reda på vilka livsmedel som magen reagerar på. Många brukar testa att ta bort gluten eller laktos i perioder utan större framgång. Man vet helt enkelt att magen reagerar på något, men inte riktigt vad eller varför.
Utmaningen med att försöka förstå vad magen reagerar på är att det tar ett bra tag för maten att ta sig ner i tarmsystemet där den börjar jäsa. För vissa tar det upp emot 12 timmar och då måste man börja felsöka bakåt i tiden. Säg att du får besvär efter lunch. Magen börjar knorra och låta och kanske måste du springa på toa. Då är det mest troligt inte lunchen som du just åt som är problemet. Snarare är det frukosten eller till och med middagen du åt igår.
Rätt matval kan hjälpa dig med IBS
En hälsosam och anpassad kost kan hjälpa dig med IBS. De flesta som lägger om sin kost brukar märka skillnad snabbt. Genom att anpassa din kost på rätt sätt kommer du fram till ca 10-15 livsmedel som du vet är dina triggers. Det kan ta ett tag, men gör att du lättare kan undvika just det som din mage reagerar på.
De största bovarna vid IBS är lök, vitlök, vete och råg. Dessa livsmedel reagerar mer eller mindre alla med IBS på. Andra bovar kan vara laktos, fruktos i olika frukter och grönsaker, sötningsmedel i tuggummi eller för mycket kaffe.
Bra mat för dig med IBS
Vad är egentligen bra mat när man har IBS? Vad kan man äta? Många med IBS får rådet att äta mindre fibrer, men det stämmer inte. För dig med IBS gäller det att välja rätt sorts fibrer, och nedan tipsar vi om bra livsmedel som brukar tolereras bättre vid IBS. På den listan är alla livsmedel fiberrika.
Mat som tolereras bättre vid IBS:
Frukt och bär: Apelsin, mandarin, citron, kiwi, hallon, blåbär, honungsmelon, banan, druvor, ananas, jordgubbar, passionsfrukt, rabarber.
Grönsaker och baljväxter: Tomat, palsternacka, morot, rotselleri, ingefära, spenat, oliver palsternacka, potatis, ruccola, zucchini, paprika, gröna bönor, konserverade linser.
Mejeriprodukter: Laktosfria produkter, havre-, ris- eller mandeldryck, hårdost, dessertost.
Nötter: Jordnöt, pekannöt, paranöt, valnöt.
Gryn och sädesslag: Havre, siktat dinkelmjöl, polenta, quinoa, hirs, ris, psylliumfröskal
Sötningsmedel: Socker, glukossirap, aspartam, sukralos, sirap, stevia.
Förutom att välja livsmedel från listan ovan så finns det andra faktorer som också kan påverka magen. Fet mat kan ge besvär hos den med snabb mage. Kolsyrade drycker kan ge gasbildning. Kaffe snabbar på systemet och kan öka smärtkänsligheten. Socker i större mängd kan påverka vätskebalansen i tarmen och ge reaktion.
Vill du veta mer? Här finns 10 tips på kost vid IBS.
Stress är också en faktor vid IBS
När det gäller IBS så har vissa en stark kostpåverkan medan andra är mer påverkade av stress. När man ska försöka behandla sin IBS är det bra att både se över sin kost men också hur man hanterar stress. Att äta en mer hälsosam och anpassad kost för IBS kan snabbt hjälpa magen och då brukar en del av magstressen automatiskt minska. Därefter är det bra att komplettera med någon form av stresshantering t ex yoga eller mindfulness. Medicinsk yoga är en bra form av yoga eftersom den fokuserar helt på att sänka stressnivån i kroppen. Huvudsaken är att du hittar ett sätt att hantera stress som känns rätt för dig.
Vid magproblem, rådgör gärna med apoteks- eller sjukvårdspersonal för eventuell läkemedelsbehandling.