Vad är Fiberhusk?
FiberHUSK används vid matlagning och bakning för att öka innehållet av kostfiber och göra degen mer lättarbetad när man bakar. Det kan också användas för att ersätta gluten vid glutenfri bakning, och gör degen extra luftig och fin. När du använder FiberHUSK® håller sig bakverken dessutom färska en längre tid. Hemligheten är att fiber husk har ett högt innehåll av kostfiber som har en fantastisk förmåga att binda vätska, vilket underlättar i matlagning och för magen.
FiberHUSK® smakar och doftar dessutom ingenting, så det påverkar inte smaken på det du har bakat.
Bli inspirerad av våra goda recept med FiberHUSK®!
Vad innehåller FiberHUSK®?
FiberHUSK® innehåller värmebehandlat pulveriserat psylliumfröskal som kommer från den indiska växten Plantago Ovata. Det är 100% naturligt och kommer direkt från naturen. Psylliumfröskal innehåller 85% kostfiber. Psylliumfröskal bidrar till en normal matsmältning och normal tarmfunktion.*
Fibrer är en typ av kolhydrat och kan delas in i två typer, lösliga fibrer och olösliga fibrer. Olösliga fibrer bryts inte ner i tarmen och åker enkelt sagt rakt igenom ditt system. Det gör därför ingen nytta för matsmältningen.
Det är annorlunda med vattenlösliga fibrer. Här skapar fibrerna en gelé när de kommer i kontakt med vatten i magen. Detta gör att avföringen blir mer lättarbetad för magen, både när du är hård i magen och när du är lös i magen. Lösliga fibrer ger dig också en ökad mättnadskänsla och dämpar ditt blodsocker efter en måltid.
Merparten av kostfibrerna i psylliumfröskal som finns i FiberHUSK® är vattenlösliga fibrer. Många grönsaker, frukt och havregryn innehåller också lösliga fibrer.
Hur fungerar FiberHUSK® och psylliumfröskal?
FiberHUSK® har 2 huvudsakliga fördelar. Det används för bättre bakresultat vid glutenfri bakning och kan också hjälpa dig att få i dig mer fibrer för en normal matsmältning och normal tarmfunktion.*
Hemligheten bakom detta är att FiberHUSK® som med sitt höga innehåll av kostfiber från psylliumfröskal har en fantastisk förmåga att binda vätska. I bakning gör detta att degen blir väldigt luftig och lättarbetad, och bakverket håller sig färskt en längre tid. FiberHUSK® har med andra ord i princip samma egenskaper som gluten har i bakning och matlagning. Det är väldigt populärt att använda FiberHUSK® när du ska baka eller laga just glutenfritt.
I magen fungerar det på ett liknande sätt. Psylliumfröskal suger upp minst 40 gånger sin egen vikt och förvandlas till en geléaktig massa som ger både din mage och tarm något att arbeta med. Så om du har hård mage så glider allt lättare igenom tarmen. Har du lös mage så suger kostfibrerna i FiberHUSK® upp all den vätska som gör din avföring lös. Psylliumfröskal hjälper alltså till att förebygga och åtgärda problem med hård eller lös mage.
Läs mer om hur psylliumfröskal hjälper matsmältningen.
Du kan också använda FiberHUSK® och HUSK® Mage i balans om du vill gå ner i vikt. Kostfibrerna i psylliumfröskal börjar nämligen suga åt sig vätska redan i magsäcken, vilket ger en behaglig och långvarig mättnadskänsla.
Så använder du FiberHUSK®
FiberHUSK® kan användas i bakning och matlagning för att höja fiberinnehållet i det du bakar eller lagar. Det är också väldigt vanligt att använda FiberHUSK® i glutenfri bakning för att göra degen mer luftig och lättknådad. FiberHUSK® är väldigt enkelt att använda och kan enkelt tillsättas i recept. Här hittar du exempelvis recept på fiberrik Focaccia med FiberHUSK®, glutenfria amerikanska pannkakor, en trevlig rulltårta och goda glutenfria frukostfrallor. Ofta tillsätter man någon eller några matskedar i det man lagar eller bakar. Du kan också blanda ner en tesked FiberHUSK® eller HUSK® Mage i balans i smoothies och yoghurt.
Vad kan man använda istället för FiberHUSK®?
Vad kan man använda i stället för FiberHUSK®? Kan man byta ut fiberhusk mot något annat? Psylliumfröskal i FiberHUSK® har ganska unika egenskaper som är svårt att hitta i andra råvaror. Därför är det svårt att jämföra FiberHUSK® med exempelvis Pofiber och Fibrex som är baserade på andra råvaror och skiljer sig i konsistens.
*Psylliumfröskal bidrar till en normal matsmältning och normal tarmfunktion. Det är viktigt med en balanserad och varierad kost samt hälsosam livsstil.