Det finns 100 biljoner tarmbakterier i din tjocktarm. Vad gör alla de bakterierna i magen, tänker du kanske. Och varför måste tarmbakterierna vara så många?
Du har mer än 100 biljoner bakterier i din tarm. Men det ska du vara glad för.
Du har både goda och sjukdomsframkallande bakterier i din tjocktarm. Det beror på din tarmflora, som är ett ekosystem där de olika bakterierna har olika egenskaper. Och det är just detta som gör att de samverkar med varandra.
Bakterierna är flitiga i tjocktarmen och arbetar närmast dygnet runt med att bryta ner den mat som inte har brutits ner i tunntarmen. De är särskilt bra på att bryta ner kostfiber. Men det är skillnad på vilka sorters bakterier som föredrar vissa kostfibrer. Därför påverkas din tarmflora av vad du äter.
Tarmbakterierna utvinner inte bara energi från osmält mat. De producerar också vitaminer, processar gallsyra och bryter ner giftiga ämnen. Dessutom ser din tarmflora också till att de sjukdomsframkallande bakterierna hålls nere.
Om din tarmflora är i obalans, t ex efter en antibiotikabehandling, kan den bli bättre igen med hjälp av nyttiga och levande bakterier. De går under namnet probiotika och utgörs av lactobaciller, så kallade mjölksyrabakterier. De är helt ofarliga och finns naturligt i din tarm. Mjölksyrabakterier hittar du exempelvis i yoghurt, surkål och salami.
HUSK®Mage i balans med mjölksyrabakterier är en noga utvald kombination av fibrer och bakteriekulturer. HUSK®Mage i balans...