Nästa gång du äter, så kom bara för skojs skull ihåg att din matsmältning skickar iväg maten på en sju meter lång resa som varar i flera dagar. Under tiden som matsmältningen sker tas näringen från maten upp av din kropp och det kroppen inte behöver åker ut.
Så matsmältningssystemet är alltså sju meter långt? Ja, om man lägger ihop munhålan med matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen, så landar vi på den längden hos en vuxen person. Med finns också gallblåsan och bukspottskörteln som producerar vätskor som bryter ner maten och hjälper till att ta upp näringen.
Matsmältningen börjar när maten lämnar gaffeln
Matsmältningen startar faktiskt redan när du tuggar maten och på det sättet delar upp den i småbitar. När du tuggar blandar du samtidigt maten med saliv som innehåller ett enzym som bryter ner kolhydrater. Härifrån tar maten ett fritt fall ner genom matstrupen ner till magsäcken där en öppen magmun tar emot. Den stängs snart igen när det inte är mer mat på väg, förutsatt att den fungerar som den ska. Stängs den inte kan det hända att magsyra stiger upp från magsäcken och ger sura uppstötningar, vilket kan vara obehagligt.
Magsyran tar över
Maten blir kvar ett tag nere i magen, där den delas upp ännu mer av magsyran. Den är ganska stark och dödar de flesta bakterier omedelbart. Hur länge maten dröjer sig kvar i magen beror på vad du har ätit. Har du bara druckit vätska sticker den snabbt vidare. Om det fanns mycket proteiner och fett på tallriken blir maten kvar längre i magen med magsyran som fortsätter jobba.
Tarmväggen – en viktig del av din matsmältning
När magsyran har gjort sitt jobb glider din mat vidare till tunntarmen, som är 3-4 meter lång. Den första delen heter tolvfingertarmen och här förses maten både med en omgång bukspott och gallsyra som tillsammans bryter ner kolhydrater, fett och proteiner. Nu är näringen i maten – som i det här läget kan vara svår att känna igen – klar att tas upp av kroppen. Det sker under de närmaste timmarna genom tarmväggen som breder ut sig över en jättelik yta, större än de flesta villor. 300 m2 för att vara exakt.
Tjocktarmen tar det sista
Sista stoppet innan ändtarmen är tjocktarmen, som är hemvist för din tarmflora med över 100 miljoner bakterier. Tjocktarmen absorberar tarminnehållets vatten, men även salt och mineraler. Även om tjocktarmen bara är en meter lång tar det 24-48 timmar för maten att passera vidare ut i ändtarmen. Går det långsammare än så är risken stor att man får hård mage.
En sju meter lång resa under flera timmar är över. Din matsmältning har än en gång utfört sitt arbete och sett till att du har fått ny energi. Kom ihåg att vara rädd om den!