Det gäller att vara observant för att hitta glutenfri mat. Om det finns gluten i produkten ska detta anges i innehållsdeklarationen, så kom ihåg att studera den noga – även om det verkar osannolikt att den skulle innehålla gluten. Det finns t ex gluten i soja, chips, korv och choklad, vilket man kanske inte skulle tro.
Gluten är ett protein som finns i en lång rad sädesslag och mjöl – till exempel vete, durumvete, råg, dinkel, kamutvete och olika blandningar av dessa sorter.
Kostrådgivning hjälper dig till glutenfri kost
Just för att det kan vara besvärligt att få en varierad kost utan gluten är det en god idé att ta hjälp av en kostrådgivare. På det sättet kan du vara säker på att undvika gluten, samtidigt som du får alla de fibrer, vitaminer och mineraler som kroppen och matsmältningen behöver.
Massor av möjligheter till middagsbordet
Även om du måste undvika gluten i maten finns det massor av goda och nyttiga saker att äta. Här är några exempel:
• Potatis
• Ris
• Majs
• Quinoa
• Psylliumfröskal
Du kan också hitta pasta, bröd och kakor utan gluten.
Baka goda bröd och bullar med glutenfri FiberHUSK®
FiberHUSK® består av pulveriserade psylliumfröskal från den indiska växten Plantago Ovata och innehåller 85 % vattenlösliga fibrer. FiberHUSK® har en enastående förmåga att binda vätska. Fröskalen blir nämligen till gelé när de kommer i vatten och det är den här egenskapen som gör det möjligt att baka bröd och laga mat med många grönsaker i, utan att det blir vattnigt. De vattenbindande fibrerna gör dessutom att brödet håller sig färskt längre.
Titta efter Crossed Grain-symbolen
FiberHUSK® är märkt med Crossed Grain-symbolen, som är din garanti för att produkten är glutenfri. Titta efter denna symbol när du handlar andra livsmedel, så är du alltid på den säkra sidan.